<!--<style ><!--/*<!-- -->

This page has been moved to a new address. Redirecting....

<!-- /*--><!--/*--> Vårt Thailandsäventyr 2015 : april 2015

tisdag 14 april 2015

Vi har flyttat!!!

Välkomna till vår nya blogg och vår hemsida!! Där kommer vi att finnas from nu !!!

http://blogg.vartthailandsaventyr2015.se

http://vartthailandsaventyr2015.se



måndag 13 april 2015

Whooop, whooop! Då åker vi!!!

Då e vi på väg! Mot Nai Yang två nätter innan vi beger oss till Hong Kong. Och vi bestämde oss för att ta lokalbussen dit. Men först tuk tuk från Samakkea upp till stora vägen där vi sen skulle hoppa på lokalbussen in till Phuket town. Eftersom det inte finns några tidtabeller är det bara att ställa sig vid hållplatsen (om där finns nån i närheten.... annars gäller gatan bara...) och hoppas på att det kommer en buss om inte alltför lång stund. En liten väntan sen dök den upp och trekvart senare var vi vid busstationen i stan, dom går inte så snabbt de där lokalbussarna. 




Försökte få reda på var och när nästa buss till Nai Yang skulle gå och vi fick väl typ 3-4 olika svar.... Jaja, bara att vänta och se om vi kommer på rätt buss..... Men först lite vätskekontroll....De e ju rätt varmt att röra sig ute mitt på dan... och inne i stan står luften ganska stilla, fläktar inte direkt....




Så småningom hittade vi rätt buss och hoppade på, tillsammans med typ 35 andra! Och där e väl säte för typ ca 25 thaiiare.... (dom e ju då liiite mindre än oss...) Tur man inte har skräck för att sitta nära andra människor för då hade det blivit lite problem... man sitter typ som packade sillar! Tur det är öppna bussar så det fläktar lite i alla fall!






Jaha, och vi hade såklart sagt vi skulle till Nai Yang flera gånger och dom frågade (både chaufför och andra passagerare) om vi skulle till Phuket Airport, och vi sa -Nä, vi ska till Nai Yang. Ok, försökte hänga med på kartan och en och en halv timme senare var vi vid flygplatsen..... och bussen stannade och sa -Phuket Airport..... vi bara, -Amen, vi skulle ju till Nai Yang! -This is Nai Yang! Ahhh, va faan, jaha, då skulle vi hoppat av lite tidigare alltså om vi skulle ner till Nai Yang beach! Jaha, av bussen och fick raggat tag på en liten moppetaxi som kunde köra oss ner till vårt hotell vid beachen.




Ok, vi hittade till hotellet (som jag bokat ett seafront rum...)och jo, seafront e det men inte det jag trodde jag bokat! Tradigt! Jag hade, enligt bilderna på deras hemsida, trott att jag bokat en bungalow där man kunde sitta ute men ack nä, det har var ovanför receptionen i deras huvudbyggnad! Och ingen balkong... och det gick inte att byta heller.... lite besvikelse... men, men inget att göra åt det och rummet är i alla fall rent och fräscht. Jaja, det är ju bara två nätter (men jag blir ändå SUR när det inte blir som jag tänkt!!!)







Efter inkvarteringen gick vi ut en runda och kollade läget här innan det var dax för lite lunch.. Hittade en enkel liten restaurang och fick lite mat i magen, gott var det. Sen var det såklart dax för ett par timmar på stranden (med en liten tupplur inräknad...).








Nai Yang är en låååång strand och inte mycket folk alls. Vattnet fint (dock lite stickigt...), och mjuk riktigt mjölig, fin sand. Tyvärr måste jag nog tillägga att det var rätt mycket skräp på sina ställe på stranden och det är verkligen synd! Men så är det ju såklart nu när det inte finns några uthyrare på stränderna som städar efter alla skräpiga gäster (och såklart sånt som kommer in ifrån havet...). Mycket synd!!! 




Efter lite skrivande och slappande på rummet gav vi oss ut runda och slog oss först ner på en restaurang precis i närheten av vårt hotell. Väldigt enkel, men ok mat. Efteråt traskade till ett annat ställe där vi tog vars en go Mojito och spelade lite kort. Vi bjöd också personalen där på lite roligheter.... där var såna stora, äckliga kackerlackeliknande flygfä som var som rena flygplanen när dom kom flygande! Och vad gör mesiga Sissi då??? Jo, håller på att välta allt omkring mig och lägger benen på ryggen och springer runt som en galning i restaurangen! Och ja, dom fick sig några rejäla skratt! Och snälla som dom var fångade dom först en och slängde iväg ut och sen fick dom tagit tre till och slängde i soptunnan! Och så berättade dom att -Ohhh, thaipeople eat them! Haha, ja vi vet! Helt galet, dom e ju döööööäckliga!!!!!!! Tydligen bor där en massa såna i träden precis vid restaurangerna och rätt så gott om dom finns det visst vi denna årstiden... Huh!! Vi drack upp i en full nitti och gick sen hem till rummet och fortsatte spela där istället, mycket säkrare!




"Always belive that something wonderful is going to happen"

Chiao!!

söndag 12 april 2015

Fy farao så taskigt!! Det var inte schysst alls....

Nä, det var faktiskt inte snällt alls!!! När vi ääääntligen kommit oss för att göra det...... och så blir det så här! Oschysst av dig!!!!!!!!! Men det slår väl aldrig fel.... Att det helt enkelt börjar ööööösa ner när man har .... JAPP!!! Putsat alla fönsterna idag!!!!!!!! Vi som skjutit på det ända sen vi kom hit och så bestämde vi oss, IDAG skulle det ske!!! Sagt och gjort, fram med alla städegrejorna och igång.....(fy satan vad det är jobbigt och trist.....) Och typ 4 timmar och garanterat minst 2 kg lättare - efter allt svettande - var vi då äntligen klara!!! Och fullständigt slut......Men såååå fina dom blev - ja, om man bortser från lite ränder här och var... - men, det kan ju kvitta nu ändå...... Eftersom det började REGNA!!!! Men dom var fina ett par timmar i alla fall..... 
Helt slut i rutan (haha, lite vitsigt där minsann...) blev det lite belöning i solstolen! 



Och sen har vi hittat den SKYLDIGE!!! Som orsakar förvirring.....det känns alltför ofta som där e hål i flaskan på Changen...... Och, ja men det är det ju!!!! Kolla själv, där e ju hål i botten på kylaren - de e dääääärför den tar slut så fort...... Då har vi fått klarhet i det! 
Och så fick det såklart bli lite bad på det!




Lunchen intog vi faktiskt också i solstolen innan vi slocknade och fick oss en timmes middagslur.... Inte helt fel! 




Ibland kan det vara lite lustigt..... tog denna bilden på husen mittemot och det ser ut som jag satt ihop två foto.... men det har på nåt vis speglat sig i poolen... fast jag fattar inte hur för det borde ju bli uppochner då, eller??? Eller så har min telefon en funktion jag inte vet om...... Men fint blev det ändå! Och så den gulliga "molnelefanten", så söt så.......







Lite käk på kvällen här hemma blev det innan det brakade loss rejält!!! Jäklar vilket ösregn och som farbror Åskar var på dåligt humör idag!!!! Jösses, höll på att sk-ta på mig flera gånger! Och regna gjorde det rejält kan man säga..... Men regnet behövdes verkligen i alla fall! Rensa upp lite och alla stackars växter och blommor som inte sett regn på flera månader.... Så efter ett par timmars regn blev det lite skype med invånarna i huset i Billeberga! Alltså sonen, prinsessan och hennes mamma....




Förresten, mannen har kommit på ytterligare ett nytt ord.... skrymlig?????? Vaaaad är det!!!! Aha, du menar skrymmande..... Hihi, blir massa nya ord i svenska ordlistan.....

"When nothing goes right, go left"

Chiao!!

lördag 11 april 2015

Phuket del 3 och skollov!!!

Då kör vi Phuket del 3 med lite tips om sevärdheter!

Vattenfall i Phuket

Vad är det med vattenfall som fascinerar oss människor? Nivåskillnader i naturen med forsande vatten! Hur som helst, många av oss är i alla fall beredda att vandra genom snårig djungel, boxas med mygg och vara oroliga för att trampa på någon av skogens alla djur för att till slut få uppleva dem - vattenfallen. Phukets vattenfall tillhör inte på något sätt de största i landet och under den torra säsongen är många av dem inte värda ditt besök. De tre största och mest besökta heter Bang Pae, Thon Sai och Kathu Waterfall.


Bang Pae Waterfall

Bang Pae Waterfall är cirka 18 meter hög, inte direkt världens största men en bra anledning att komma bort från stranden för en halv dag. Den ligger i Khao Phra Thaeo nationalpark ca 22 kilometer norr om Phuket Town på vägen till flygplatsen. (Observera att det kan vara klent med vatten beroende på säsong!) Här finns även Gibbon Rehabilitation Project som räddar övergivna gibbonapor och återanpassar dem till det vilda livet i djungeln. De säljer T-shirts och tar tacksamt emot dina gåvor som gör att de kan fortsätta sin verksamhet.
Hitta hit: 
Vik av mot öster i rondellen med heroinerna och följ vägen 8.5 km, därefter ta till vänster genom ett gummiplantage ungefär en kilometer. Här finns många fina fall och bassänger att bada i. Thailändarna badar friskt med kläderna på. Ligger i Nationalparken Khao Phra Thaeo. 




Thon Sai Waterfall

Även Thon Sai ligger i Khao Phra Thaeo nationalpark ca åtta kilometer från Bang Pae, på andra sidan av kullen inte långt från motorvägen i Thalang där delar av filmen Good Morning Vietnam filmades (med Robin Williams). En perfekt plats för picknick i parken, mycket vacker. Ska du promenera mellan dem rekommenderas att du har en guide med dig. Det kan vara snårigt att ta sig igenom djungeln. Från parkeringen hit tar det ca 10 minuter.
Hitta hit:
Även Ton Sai ligger i Khao Phra Thaeo National Park, ca 22 kilometer norr om Phuket City på vägen mot flygplatsen. Precis som från Bang Pae hittar du Gibbon Rehabilitation Project här, de räddar övergivna gibbonapor och återanpassar dem till det vilda livet i djungeln. De säljer T-shirts och tar tacksamt emot dina gåvor som gör att de kan fortsätta sin verksamhet.





Kathu Waterfall

På berget Kathu finns ett litet vattenfall, en populär mötesplats för många thailändska familjer som kommer hit för att bada, männen ibland med en flaska whisky och spelar gitarr medan kvinnorna och barnen badar i vattenfallet. Att se hela vattenfallet innebär en del klättring i temperaturer över 30 grader. Når du når toppen av vattenfallet kan du med fördel ta ett bad, du kommer att behöva det!
Hitta hit:
Kathu vattenfall ligger bara en kort biltur från Patong Beach.






Thailands vackraste vattenfall ligger i Tak-provinsen i norra Thailand, Thi Lo Su och Thi Lo Re vattenfall.





Big Buddha

Big Buddha ligger 370 meter över havet, på toppen av berget Nakkerd Hills, mellan Kata och Chalong. Platsen har kommit att bli öns viktigaste och mest vördade landmärke, bland thailändare är den känd som Phra Puttamingmongkol Akenakkiri Buddha. Den är 45 meter hög, 25 meter bred och täckt med ett lager av vacker vit burmesisk marmor som lyser i solen, vilket gör det till en symbol för hopp. Hit vallfärdar turister, buddhister och andra nyfikna. När man väl kommit upp till buddhan kan man njuta över en bedårande 360° utsikt över hela Chalong Bay, Phuket stad och halva Andaman havet.






Wat Chalong

Templet Wat Chalong på Phuket är det mest populära och mest berömda av de 29 buddhistiska tempel som finns runt om på ön. Templets rika och färgstarka historia gör det högt ansett i Phuket. Originalbyggnaden uppfördes någon gång av 1800-talets första hälft, under kung Rama ll (1809-1842) och har spelat en central roll i många av de händelser som format Phukets historia.
Många thailändare kommer hit för att visa sin respekt till Buddha och för att gottgöra. Du kan se dem tända ljus, ge blommor och fästa bladguld på buddhafigurer. Det sägs bland thailändare att om du besöker Phuket men inte varit till Wat Chalong, har du inte riktigt kommit till ön.





Två hjältinnors monument

År 1785 blev två systrar, Lady Chan och Lady Mook, hjältinnor då de räddade Phuket från en invasion från Burma. Genom att klä ut alla öns kvinnor till män skrämdes den Burmesiska armen till flykt då de trodde att ön var för väl skyddad för anfall. Ett monument har uppförts av systrarna vid templet Wat Phranang Sang, Phukets äldsta tempel. Lady Chan som var den drivande kraften fick den kungliga titeln "Thao Thep Kasattri" (efter gudomliga härskarinnan Kassatri) som även givit namn till en av Phukets huvudgator, Thepkassatri Rd.




Guidad tur i Phuket stad

Finns en hel del intressanta delar i Phuket Town och det är inte så dumt att få en guidad tur. 
Phuket City Tour




Efter morgonens ps var jag helt slut så satt helt utslagen (typ...) i soffan och mannen fixade frulle... gott! Inte dumt att bli servad på det viset.... Lite fix o trix sådär på fm och mannen besökte banken.... En liten stund i solstolen minsann idag också och jag läste ut ytterligare en bok.... 




Mannen moppade till skolan och fick sen sluta nästan en hel timme tidigare idag! Nu är det ju loooooov!!!!!! Eftersom det är Songkran nästa vecka (som jag skrivit lite om tidigare och ni kan läsa mer om här ) har mannen lov hela nästa vecka och det fick ju såklart firas!! En GT blev det! Gott!! Lite skype med en av döttrarna där hemma och senare moppade vi bort till en närliggande restaurang där vi tidigare hämtat mat några gånger. Men denna gånger satte vi oss där istället och käkade.  





Recension: Väldigt enkel, liten restaurang på Soi Samakkea 2, där kvinnan som äger det har ett litet rum där hon bor precis i anslutning till restaurangen. Supertrevlig och snabb service och stora portioner!! Vi beställde Fried basil leaves w chicken, chicken sweet & sour m ris till båda - ett annorlunda ris men väldigt gott! Vars en chang till det och notan slutade på 380 baht, ca 100 kr. Klart godkänt och rekommenderas absolut!! 

Kvällen bjöd senare på musik, yatzy och nån liten GT till innan vi knoppade in mitt i natten.... Älskar att kunna sitta ute varje kväll, så gott!!! Nighty, nighty!! 


"Samla ögonblick, inte saker"

Chiao!!

fredag 10 april 2015

Äntligen!! Våra kratonger i havet.....

Äntligen har vi fått iväg våra kratonger (som man använder när Loy Kratong firas i november och vad det är kan ni läsa om lite längre ner) som vi fått gjort av en tant i en blomsteraffär..... tanken var att dom skulle ut i havet i påskas men nu e vi ju i Thailand och då går ju inte saker och ting alltid som man tänkt..... Eftersom vi inte kan besöka våra fina mammor på kyrkogården nu tänkte vi tillägna dom vars en liten påskhälsning i form av dessa kratonger..... Tog nån extra dag då det blåst en hel del, så ena dagen fick vi inte iväg dom på fm för det var himla vågigt (var på 2 beacher...) men ikväll lyckades vi nere på Nai Harn beach, (en av mammsens favvobeachar...) trots en del vågor, dock utan ljuset tänt tyvärr. Men, men, vädret rår man ju inte på..... 

Saknaden är enorm.......
Våra fina mammor 



Loy Kratong är en av de mest uppmärksammade högtiderna i Thailand och Loy Kratong infaller alltid på den tolfte fullmånen på året.
Efter skymning samlas man vid floder eller vattendrag och insjöar för att sjösätta sina “Kratonger”. “Loy” betyder flyta och kratong är vad de vanligtvis små flottarna kallas. Flottarn är oftast runda och består av antingen bröd eller en rund bit av en banan stamm eller liknande. Biten dekoreras sedan med blad och blommor och kan bli riktigt vackra konstverk.
De vanliga kratongerna efterliknar Lotusblomman som har en mycket viktig del i Thailands kultur. På de flesta platser kan man hitta spektakulära kratonger i olika former och storlekar.
Meningen med Loy Kratong är att frisätta sin negativa energi som otur och liknande. En del klipper även av sig en bit av håret eller nagel och sjösätter med sin kratong för att symbolicera att man även gör sig av med sina dåliga sidor. Det hela är även ett välkomnande för ett nytt och lyckosamt liv eller år och ceremonin riktar sig till vattnets ande, Mae Kong Ka. Loy Kratong högtiden i Thailand är i grunden en tacksamhets dag tillägnad vattnets moder för att hon ger såväl vatten att dricka som till grödor, till havet med dess fiskar och alla andra fördelar vatten ger. Samtidigt är dagen även en förlåtelse för vår användning och förorening av hennes vatten. Loy Kratong härstammar från en över 700 år gammal legend i Sukothai dynastin. En kvinna med namn Nang Noppamus (uttalas Nang Noppama på Svenska) som var mycket framgånsrik och vacker ville på ett eget vis hedra Mae Kong Ka och gjorde en kratong så som de klassiska lotus kratongerna ser ut även idag.

Häromdagen när vi skulle försöka sjösätta våra kratonger var vi först nere på Laem Ka beach, (en annan av mammas favoritbeachar...) men det var som sagt alldeles för blåsigt för våra kratonger. Och tyvärr får jag nog säga att denna beach e långt ifrån vad den varit..... skräpigt och skitigt och ser bara allmänt trist ut, tyvärr! Här är inte så mycket att hämta längre om man inte vill sitta och titta på dessa lämmeltåg av kineser som ska på utflykter.... Här utgår många speedbåtsturer och det är en hiskelig massa kineser som åker på dom här turerna..... Så, för vår del får det nog vara så, tyvärr.....








Det är inte så ofta vi använder solstolarna här på Samakkea men idag låg vi där minsann säkert en timme (under parasoll dock...) för där blir lätt rätt så varmt....... men en stund går bra! Lunchen bestod av lite nudlar och kex här hemma innan mannen moppade iväg till skolan och jag satte mig vid datorn såklart....





På kvällen efter vi varit på beachen åkte vi till J-Fai och käkade, vars en middag och dricka till, 220 baht, ca 60 kr...... billigt!!! Och trevlig personal och maten kommer snabbt på bordet! Moppen styrde sen ner till massörerna på Rawai och mannen fick knådat till sin nacke en timme medan jag tog en behaglig ansiktsbehandling, inte dumt alls..... 150 kr för oss båda......




Håller ju på med lite historia, fakta och tips om diverse om Phuket men del 3 kommer imorgon, så håll ut ni nyfikna!!

"Själar säger aldrig Farväl....."

Chiao!!!

torsdag 9 april 2015

Phuket del 2 & "A spoonful of sugar"

Tror faktiskt jag kör på med Phuket idag! Lite fakta om Phuket kan ju aldrig vara fel, speciellt inte om man kanske e sugen på att resa hit.....

Fakta om Phuket

Yta:                        540 km²
Invånarantal:        503 000 (2013)
Antal turister/år:      ca 5 miljoner
Medelinkomst:.         ca 18 000 THB/mån
Bästa tid att åka:      november – april
Regnperiod:             september – oktober
Temperatur:             Medeltemp runt 30 gr
Vattentemperatur:     Medeltemp ca 27 gr

Phuket i södra Thailand är ett fantastiskt resmål. Det är en paradisö i Andamansjön i sydvästra Thailand som har ungefär lika stor area som Singapore, och är därmed Thailands största ö. Phuket är en provins belägen vid Thailands sydvästkust och ön omges av provinserna Phang Nga och Krabi. 
Phuket har en area på 540 km2 – 50 km lång och 20 km bred. Den thailändska ön är mestadels uppbyggd av berg och det högsta berget är Mai Thao Sip Song med sina 529 meter över havet. Det finns inga stora floder på Phuket, men några mindre åar och på den sydligaste spetsen på ön hittar du utsiktsplatsen Laem Promthep. På norra delen av ön finns Khao Phra Thaeo Non-hunting, ett naturreservat som har mer än 20 km2 skyddad regnskog. Och på den nordvästra kusten på Phuket finns Sirinat National Park, som grundades 1981 och skyddar ca 90 km2 natur, vara 68 km2 är marint område. Naturreservatet skyddar även Nai Yang beach, där de berömda havssköldpaddorna lägger sina ägg.

Huvudorten är Phuket Town och flygplatsen heter Phuket International Airport som är belägen på öns norra del. En del charterbolag flyger direkt till Phuket från Sverige och idag finns många reguljära flyg till Phuket, både med mellanlandningar i bla Bangkok, Kuala Lumpur o Singapore, för att nämna några.




Det höga antal anländande turister har gjort att lokalbefolkningen ståtar med den högsta medelinkomsten i landet. Utöver turismen är gummiplantagen en stor sysselsättning på ön.

Phuket har tropiskt klimat och det är mycket varmt året om. Det är torrsäsong från november till april, och regnperiod från maj till oktober. Medeltemperaturen har mycket små variationer under året och sträcker sig från som högst 29 till 33 grader, och från som lägst 23 till 26 grader. 
Under regnperioden innebär det inte att det regnar hela dagarna, oftast är det soligt eller molnigt med tillfälliga korta skurar. Skurarna håller sällan i sig mer än någon timme varför det med fördel går att besöka Phuket året om.
Under sydvästmonsunen kan det, när det blåser kraftigt, finnas underströmmar som gör det farligt att bada i havet. Många av de bevakade stränderna har röda flaggor som varnar för underströmmar medan de mindre stränderna saknar dem. En del turister som struntar i varningssignalerna hamnar i nöd och det sker en del drunkningsolyckor. 

BADA INTE OM DET FINNS RÖDA VARNINGSFLAGGOR PÅ STRANDEN!




Phuket är en bedårande ö som är full av liv och människor från hela världen. Som det populäraste resmålet i Thailand för oss svenskar levererar Phuket det mesta man kan förvänta sig av en exotisk semester. Hit reser du för att njuta av vädret, stränderna, kulturen och maten. 
De flesta turistorter på Phuket ligger på den västra sidan av ön och det lämnar en fantastisk natur på de orörda delarna och här finns något för alla, inte minst för soldyrkaren. Ön har ett härligt stort utbud av stränder, och det är många som åker hit endast för strändernas skull men du kan åka hit för i stort allt – solen, stränderna, shoppingen, ta med barnen, maten, invånarna, festerna, bekvämligheten, gästfriheten och kulturen. Utbudet av hotell är också mycket stort och du kan bo riktigt bra billigt.
Det finns allt från livliga festställen som Patong med massor av uteställen, shopping och turister, till lugnare resmål som t.ex. Surin Beach och Nai Harn. Phuket lämpar sig alltså lika bra för dig som är ute efter fest med vänner och bekanta, eller dig som vill ha en avkopplande semester med familj och barn då den nordvästra delen av Phuket är betydligt lugnare.

Öns stora popularitet får förklaras bla med de vackra stränderna samt alla närliggande öarna som enkelt nås med båt. De mest kända stränderna är Patong Beach, Karon Beach och Kata Beach som ligger i rad på öns västkust. Det är även här som de flesta hotellen finns.Eftersom Phuket kanske är svenskarnas populäraste turistmål i Thailand kommer du med högsta sannolikhet stöta på många från Sverige. Det finns dock en del smultronställen kvar i Phuket som är relativt orörda där du kan njuta av lugnet och vara för dig själv. 



Som det perfekta exotiska resmålet har Phuket även en hel del sevärdheter. Ett känt exempel är ön Ko Tapu från James Bondfilmerna, Big Buddha eller se några av Phukets alla imponerande vattenfall. Det finns massor att se och göra! 

Det thailändska köket är känt världen över för dess smakrika och exotiska rätter. Maten är på sina håll så bra att det kan vara värt att åka hit bara för det. Phuket själv är bäst på fisk- och skaldjur, men du kan självklart hitta all form av thaimat här.

Efter att tsunamin drabbade Thailand 25 Dec 2004 var länderna som stod i kö för att ge sitt bistånd många och idag har turistindustrin återhämtat sig till att vara i stort sett den samma som innan katastrofen. Idag har moderna varningssystem installerats för att förhindra framtida katastrofer.




  Ja, det var lite om Phuket..... Nästa gång blir det lite tips om sevärdheter..... 

Morgonen startade vi med en tur ner till Nai Harn och pw runt lagunen. Och även idag kunde jag (eller rättare sagt vi...) jogga en liiiiiten bit (trots att benen kändes som gelé....) och det hade inte varit så dumt m lite syrgas när vi var klara.... jösses som det kändes! Kondisen e inte på topp men bara att konstatera att den e betydligt bättre än tidigare! För ett år sen hade det aldrig gått..... För snart e det ett år sedan vi la ifrån oss dom där giftpinnarna och jag e sååååå himla glad att vi lyckats! Även om vi har våra "puffar" så slipper vi all annan skit som finns i cigaretterna (sen går åsikterna isär om hur bra det är eller inte.....) Glad e jag i alla fall! På vägen hem tänkte vi stanna, som vanligt, och köpa en baguette men det slutade istället att vi slog oss ner på ett cafe - ett omtalat sådant! A spoonful of sugar, heter det. Myyyyycket trevligt och mysigt ställe! Så det blev en rejäl brunch där, supergott!












 Recension: Ett supermysigt café som ligger längs med huvudgatan genom Nai Harn. Har hört talas om det innan och det var verkligen så trevligt som sägs. Det har fått väldigt bra recensioner på Tripadvisor och är rankade som nr 4 av restauranger i Rawai och fått utmärkelsen "Certificate of Excellence". Inredningen består av gamla, udda möbler med virkade dukar! Inte så vanligt här i Thailand precis.... Vi slog oss ner på terrassen - sista lediga platsen - och beställde vår mat. Mycket avslappnande och trevligt, så vi njöt verkligen. Dock tog det liiite lång tid innan vårt kaffe kom och lite för länge (egentligen) innan vi fick vår mat. Den trevliga personalen ursäktade sig flera gånger för att vi fått vänta så länge så det var förlåtet! (Där var ju som sagt fullt...) Vi beställde "House of pan egg" - stekt ägg med massa gott på och vitlöksbröd till, vars en croissant som var den utan tvekan godaste jag ätit på lääääänge och så cappuccino till det. Vatten i söta små silviga, iskalla muggar fick man också till. Allt var verkligen supergott o vi blev proppmätta så hit kommer vi absolut gå fler gånger!! Notan slutade på 390 baht, ca 100 kr. Rekommenderas starkt!!!!


Dagens egobild!

Mannen har förresten kommit på några nya ord (som i alla fall jag inte hört tidigare)..... "Sittsmak i rumpan" och "ryggsenan"..... Hmmm, låter allt lite konstigt.... Undrar om det är för att han mest tänker på konstiga thaiord.......


"When you stop chasing the wrong things, 
you give the right things a chance to catch you"

Chiao!!

onsdag 8 april 2015

Phukets historia & Cashew nut

Jag har ju som sagt även tänkt skriva om diverse resmål, (alltså inte bara vår vardag ... förstår ju det kan bli lite tjatigt... ) här i Thailand, och tänkte faktiskt börja med Phukets historia! Phuket är troligtvis den enda staden i Thailand som bevisligen haft en världsomspännande betydelse redan år 300 e. Kr. Alexandria i Egypten var hem för geografer, kända för sina sofistikerade sjökort, på vilka Jang Si Lang fanns inritat. Så dax för historielektion!

Skydd för väder och vind
En ö som användes som skydd vid dåligt väder men också för bunkring av vatten och andra nödvändiga varor för långa seglatser. Många sjöfarare från Indien och Mellanöstern stannade till på vägen till den malajiska halvön. Även sjömän från ”västernlandet” (Europa), använde den rutten och passerade således Jang Si Lan. Kinesiska handelsflottor passerade också ön på väg till Indien och naturligtvis vice versa. Så småningom ändrades namnet till Junk Ceylon, förmodligen anledningen till att jättevaruhuset i Patongområdet kallas Jungceylon.

Mängder av handelsflottor
Det strategiska läget är Phuket stora lycka och anledningen till den fantastiska mix av nationaliteter som finns på ön. För 1700 år sedan fanns Jang Si Lang alltså med på sjökort och redan på 1500-talet blev staden en viktig handelsplats. Nästan samtliga, på den tiden aktiva, handelsflottor besökte vid åtskilliga tillfällen Junk Ceylon i handelsärenden. Sjöfarare från alla grannländer, Malaysia, Burma, Kina och Siam (delar av nuvarande Thailand), de lite längre ifrån, indier och araber från Mellan Östern och de riktigt långväga europeerna från Portugal, Holland, Frankrike och England alla hittade Junk Ceylon på sjökortet.

Smältdegel
Självklart byttes erfarenhet och kulturer samtidigt som varor såldes och köptes. En del sjömän blev kvar när båten lättade ankar och gjorde ön till sitt nya hem. Det som finns kvar idag är en mycket varierande byggstil i Phuket Town. En kulturell smäldegel, ett fantastiskt spektrum av rasblandningar, alla lever av tradition sida vid sida, affärer görs i alla riktningar och över alla eventuella rasgränser.

Tenngruvor
Som om det inte vore tillräckligt att vara en sjudande handelsplats upptäcktes tenn i stora mängder dessutom relativt lätt att bryta. Tenngruvorna lockade till sig hårt arbetande sydkineser i mängder så stora att de blev i majoritet på 1800-talet. De enda som inte sysslade med handel eller jobbade i tenngruvor var muslimska fiskare som bodde vid kusten. Under Kung Rama V blev Junk Ceylon administrativt centrum för en mängd små tennbrytande provinser och fick namnet ”Monton Phuket”.

Modernisering
Redan 1850 hade tätorten kallats Phuket och 1902 när Phraya Ratsada blev utnämnd till guvernör etablerades namnet Phuket Monton. Det kan ha menats hela ön eller bara själva handelcentrat. I början på 1900-talet var endast små delar av ön utvecklad men just Phraya Ratsada moderniserade både ön och ”staden”, byggde en mängd marknader och såg till att öborna fick en drägligare tillvaro genom att initiera välfärdsprojekt. Provinsen Phuket existerar sedan 1933.

Brobygge
Den första bron som förenade ön med fastlandet byggdes 1967 och fick namnet Sarasin Bridge. En ny bro har dock byggts och var nog behövlig för idag är Phuket Thailands mest välbesökta turistdestination.

Det var lite om Phukets historia och vidare framöver kommer det mer info bla om Phuket som turistort

Bildkavalkad!! 

















 





Alla dessa gamla bilder har jag ju såklart hittat på nätet och många av dom på denna sidan  http://www.rawai.fr/ . 

Vår dag idag har bla bestått av ökning i ps (min ökning då alltså....) till 26 längder x 20 m = ca 500 meter!!!! Såååå stolt!! Mååånga klappar på axeln! Känns så himla bra! 
På kvällen körde vi till en ny (för oss i alla fall....) restaurang som heter Cashew Nut. En enkel, trevlig liten thairestaurang, och såna tycker vi ju om.... 











Recension: En enkel thairestaurang på en liten väg mellan Sai Yuan och Rawai. Lagom stor och inredningen är typisk för de enklare thairestaurangerna med plaststolar och udda möblemang. Vi möttes av en väldigt trevlig personal och fick menyerna snabbt. Efter beställning tog det heller inte lång stund innan drycken kom och bara en liten stund innan vi fick maten. Dom hade en meny med lite annorlunda sorter av thaimat och det mesta såg mycket gott ut så det var inte så lätt att välja.... Men till slut beställde vi in fishcakes w steamed rice, chicken in red, thick curry w steamed rice och en liten chang till det. Och det var toppen allting!! MYCKET gott! Och stora portioner! Och så billigt tycker jag, 380 baht slutade notan på. REKOMMENDERAS DEFINITIVT!!! 

"The greatest pleasure in life, 
is doing what people say you cannot do"

Chiao!!