<!--<style ><!--/*<!-- -->

This page has been moved to a new address. Redirecting....

<!-- /*--><!--/*--> Vårt Thailandsäventyr 2015 : Phukets historia & Cashew nut

onsdag 8 april 2015

Phukets historia & Cashew nut

Jag har ju som sagt även tänkt skriva om diverse resmål, (alltså inte bara vår vardag ... förstår ju det kan bli lite tjatigt... ) här i Thailand, och tänkte faktiskt börja med Phukets historia! Phuket är troligtvis den enda staden i Thailand som bevisligen haft en världsomspännande betydelse redan år 300 e. Kr. Alexandria i Egypten var hem för geografer, kända för sina sofistikerade sjökort, på vilka Jang Si Lang fanns inritat. Så dax för historielektion!

Skydd för väder och vind
En ö som användes som skydd vid dåligt väder men också för bunkring av vatten och andra nödvändiga varor för långa seglatser. Många sjöfarare från Indien och Mellanöstern stannade till på vägen till den malajiska halvön. Även sjömän från ”västernlandet” (Europa), använde den rutten och passerade således Jang Si Lan. Kinesiska handelsflottor passerade också ön på väg till Indien och naturligtvis vice versa. Så småningom ändrades namnet till Junk Ceylon, förmodligen anledningen till att jättevaruhuset i Patongområdet kallas Jungceylon.

Mängder av handelsflottor
Det strategiska läget är Phuket stora lycka och anledningen till den fantastiska mix av nationaliteter som finns på ön. För 1700 år sedan fanns Jang Si Lang alltså med på sjökort och redan på 1500-talet blev staden en viktig handelsplats. Nästan samtliga, på den tiden aktiva, handelsflottor besökte vid åtskilliga tillfällen Junk Ceylon i handelsärenden. Sjöfarare från alla grannländer, Malaysia, Burma, Kina och Siam (delar av nuvarande Thailand), de lite längre ifrån, indier och araber från Mellan Östern och de riktigt långväga europeerna från Portugal, Holland, Frankrike och England alla hittade Junk Ceylon på sjökortet.

Smältdegel
Självklart byttes erfarenhet och kulturer samtidigt som varor såldes och köptes. En del sjömän blev kvar när båten lättade ankar och gjorde ön till sitt nya hem. Det som finns kvar idag är en mycket varierande byggstil i Phuket Town. En kulturell smäldegel, ett fantastiskt spektrum av rasblandningar, alla lever av tradition sida vid sida, affärer görs i alla riktningar och över alla eventuella rasgränser.

Tenngruvor
Som om det inte vore tillräckligt att vara en sjudande handelsplats upptäcktes tenn i stora mängder dessutom relativt lätt att bryta. Tenngruvorna lockade till sig hårt arbetande sydkineser i mängder så stora att de blev i majoritet på 1800-talet. De enda som inte sysslade med handel eller jobbade i tenngruvor var muslimska fiskare som bodde vid kusten. Under Kung Rama V blev Junk Ceylon administrativt centrum för en mängd små tennbrytande provinser och fick namnet ”Monton Phuket”.

Modernisering
Redan 1850 hade tätorten kallats Phuket och 1902 när Phraya Ratsada blev utnämnd till guvernör etablerades namnet Phuket Monton. Det kan ha menats hela ön eller bara själva handelcentrat. I början på 1900-talet var endast små delar av ön utvecklad men just Phraya Ratsada moderniserade både ön och ”staden”, byggde en mängd marknader och såg till att öborna fick en drägligare tillvaro genom att initiera välfärdsprojekt. Provinsen Phuket existerar sedan 1933.

Brobygge
Den första bron som förenade ön med fastlandet byggdes 1967 och fick namnet Sarasin Bridge. En ny bro har dock byggts och var nog behövlig för idag är Phuket Thailands mest välbesökta turistdestination.

Det var lite om Phukets historia och vidare framöver kommer det mer info bla om Phuket som turistort

Bildkavalkad!! 

















 





Alla dessa gamla bilder har jag ju såklart hittat på nätet och många av dom på denna sidan  http://www.rawai.fr/ . 

Vår dag idag har bla bestått av ökning i ps (min ökning då alltså....) till 26 längder x 20 m = ca 500 meter!!!! Såååå stolt!! Mååånga klappar på axeln! Känns så himla bra! 
På kvällen körde vi till en ny (för oss i alla fall....) restaurang som heter Cashew Nut. En enkel, trevlig liten thairestaurang, och såna tycker vi ju om.... 











Recension: En enkel thairestaurang på en liten väg mellan Sai Yuan och Rawai. Lagom stor och inredningen är typisk för de enklare thairestaurangerna med plaststolar och udda möblemang. Vi möttes av en väldigt trevlig personal och fick menyerna snabbt. Efter beställning tog det heller inte lång stund innan drycken kom och bara en liten stund innan vi fick maten. Dom hade en meny med lite annorlunda sorter av thaimat och det mesta såg mycket gott ut så det var inte så lätt att välja.... Men till slut beställde vi in fishcakes w steamed rice, chicken in red, thick curry w steamed rice och en liten chang till det. Och det var toppen allting!! MYCKET gott! Och stora portioner! Och så billigt tycker jag, 380 baht slutade notan på. REKOMMENDERAS DEFINITIVT!!! 

"The greatest pleasure in life, 
is doing what people say you cannot do"

Chiao!!


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida