<!--<style ><!--/*<!-- -->

This page has been moved to a new address. Redirecting....

<!-- /*--><!--/*--> Vårt Thailandsäventyr 2015 : Phuket del 2 & "A spoonful of sugar"

torsdag 9 april 2015

Phuket del 2 & "A spoonful of sugar"

Tror faktiskt jag kör på med Phuket idag! Lite fakta om Phuket kan ju aldrig vara fel, speciellt inte om man kanske e sugen på att resa hit.....

Fakta om Phuket

Yta:                        540 km²
Invånarantal:        503 000 (2013)
Antal turister/år:      ca 5 miljoner
Medelinkomst:.         ca 18 000 THB/mån
Bästa tid att åka:      november – april
Regnperiod:             september – oktober
Temperatur:             Medeltemp runt 30 gr
Vattentemperatur:     Medeltemp ca 27 gr

Phuket i södra Thailand är ett fantastiskt resmål. Det är en paradisö i Andamansjön i sydvästra Thailand som har ungefär lika stor area som Singapore, och är därmed Thailands största ö. Phuket är en provins belägen vid Thailands sydvästkust och ön omges av provinserna Phang Nga och Krabi. 
Phuket har en area på 540 km2 – 50 km lång och 20 km bred. Den thailändska ön är mestadels uppbyggd av berg och det högsta berget är Mai Thao Sip Song med sina 529 meter över havet. Det finns inga stora floder på Phuket, men några mindre åar och på den sydligaste spetsen på ön hittar du utsiktsplatsen Laem Promthep. På norra delen av ön finns Khao Phra Thaeo Non-hunting, ett naturreservat som har mer än 20 km2 skyddad regnskog. Och på den nordvästra kusten på Phuket finns Sirinat National Park, som grundades 1981 och skyddar ca 90 km2 natur, vara 68 km2 är marint område. Naturreservatet skyddar även Nai Yang beach, där de berömda havssköldpaddorna lägger sina ägg.

Huvudorten är Phuket Town och flygplatsen heter Phuket International Airport som är belägen på öns norra del. En del charterbolag flyger direkt till Phuket från Sverige och idag finns många reguljära flyg till Phuket, både med mellanlandningar i bla Bangkok, Kuala Lumpur o Singapore, för att nämna några.
Det höga antal anländande turister har gjort att lokalbefolkningen ståtar med den högsta medelinkomsten i landet. Utöver turismen är gummiplantagen en stor sysselsättning på ön.

Phuket har tropiskt klimat och det är mycket varmt året om. Det är torrsäsong från november till april, och regnperiod från maj till oktober. Medeltemperaturen har mycket små variationer under året och sträcker sig från som högst 29 till 33 grader, och från som lägst 23 till 26 grader. 
Under regnperioden innebär det inte att det regnar hela dagarna, oftast är det soligt eller molnigt med tillfälliga korta skurar. Skurarna håller sällan i sig mer än någon timme varför det med fördel går att besöka Phuket året om.
Under sydvästmonsunen kan det, när det blåser kraftigt, finnas underströmmar som gör det farligt att bada i havet. Många av de bevakade stränderna har röda flaggor som varnar för underströmmar medan de mindre stränderna saknar dem. En del turister som struntar i varningssignalerna hamnar i nöd och det sker en del drunkningsolyckor. 

BADA INTE OM DET FINNS RÖDA VARNINGSFLAGGOR PÅ STRANDEN!
Phuket är en bedårande ö som är full av liv och människor från hela världen. Som det populäraste resmålet i Thailand för oss svenskar levererar Phuket det mesta man kan förvänta sig av en exotisk semester. Hit reser du för att njuta av vädret, stränderna, kulturen och maten. 
De flesta turistorter på Phuket ligger på den västra sidan av ön och det lämnar en fantastisk natur på de orörda delarna och här finns något för alla, inte minst för soldyrkaren. Ön har ett härligt stort utbud av stränder, och det är många som åker hit endast för strändernas skull men du kan åka hit för i stort allt – solen, stränderna, shoppingen, ta med barnen, maten, invånarna, festerna, bekvämligheten, gästfriheten och kulturen. Utbudet av hotell är också mycket stort och du kan bo riktigt bra billigt.
Det finns allt från livliga festställen som Patong med massor av uteställen, shopping och turister, till lugnare resmål som t.ex. Surin Beach och Nai Harn. Phuket lämpar sig alltså lika bra för dig som är ute efter fest med vänner och bekanta, eller dig som vill ha en avkopplande semester med familj och barn då den nordvästra delen av Phuket är betydligt lugnare.

Öns stora popularitet får förklaras bla med de vackra stränderna samt alla närliggande öarna som enkelt nås med båt. De mest kända stränderna är Patong Beach, Karon Beach och Kata Beach som ligger i rad på öns västkust. Det är även här som de flesta hotellen finns.Eftersom Phuket kanske är svenskarnas populäraste turistmål i Thailand kommer du med högsta sannolikhet stöta på många från Sverige. Det finns dock en del smultronställen kvar i Phuket som är relativt orörda där du kan njuta av lugnet och vara för dig själv. Som det perfekta exotiska resmålet har Phuket även en hel del sevärdheter. Ett känt exempel är ön Ko Tapu från James Bondfilmerna, Big Buddha eller se några av Phukets alla imponerande vattenfall. Det finns massor att se och göra! 

Det thailändska köket är känt världen över för dess smakrika och exotiska rätter. Maten är på sina håll så bra att det kan vara värt att åka hit bara för det. Phuket själv är bäst på fisk- och skaldjur, men du kan självklart hitta all form av thaimat här.

Efter att tsunamin drabbade Thailand 25 Dec 2004 var länderna som stod i kö för att ge sitt bistånd många och idag har turistindustrin återhämtat sig till att vara i stort sett den samma som innan katastrofen. Idag har moderna varningssystem installerats för att förhindra framtida katastrofer.
  Ja, det var lite om Phuket..... Nästa gång blir det lite tips om sevärdheter..... 

Morgonen startade vi med en tur ner till Nai Harn och pw runt lagunen. Och även idag kunde jag (eller rättare sagt vi...) jogga en liiiiiten bit (trots att benen kändes som gelé....) och det hade inte varit så dumt m lite syrgas när vi var klara.... jösses som det kändes! Kondisen e inte på topp men bara att konstatera att den e betydligt bättre än tidigare! För ett år sen hade det aldrig gått..... För snart e det ett år sedan vi la ifrån oss dom där giftpinnarna och jag e sååååå himla glad att vi lyckats! Även om vi har våra "puffar" så slipper vi all annan skit som finns i cigaretterna (sen går åsikterna isär om hur bra det är eller inte.....) Glad e jag i alla fall! På vägen hem tänkte vi stanna, som vanligt, och köpa en baguette men det slutade istället att vi slog oss ner på ett cafe - ett omtalat sådant! A spoonful of sugar, heter det. Myyyyycket trevligt och mysigt ställe! Så det blev en rejäl brunch där, supergott!
 Recension: Ett supermysigt café som ligger längs med huvudgatan genom Nai Harn. Har hört talas om det innan och det var verkligen så trevligt som sägs. Det har fått väldigt bra recensioner på Tripadvisor och är rankade som nr 4 av restauranger i Rawai och fått utmärkelsen "Certificate of Excellence". Inredningen består av gamla, udda möbler med virkade dukar! Inte så vanligt här i Thailand precis.... Vi slog oss ner på terrassen - sista lediga platsen - och beställde vår mat. Mycket avslappnande och trevligt, så vi njöt verkligen. Dock tog det liiite lång tid innan vårt kaffe kom och lite för länge (egentligen) innan vi fick vår mat. Den trevliga personalen ursäktade sig flera gånger för att vi fått vänta så länge så det var förlåtet! (Där var ju som sagt fullt...) Vi beställde "House of pan egg" - stekt ägg med massa gott på och vitlöksbröd till, vars en croissant som var den utan tvekan godaste jag ätit på lääääänge och så cappuccino till det. Vatten i söta små silviga, iskalla muggar fick man också till. Allt var verkligen supergott o vi blev proppmätta så hit kommer vi absolut gå fler gånger!! Notan slutade på 390 baht, ca 100 kr. Rekommenderas starkt!!!!


Dagens egobild!

Mannen har förresten kommit på några nya ord (som i alla fall jag inte hört tidigare)..... "Sittsmak i rumpan" och "ryggsenan"..... Hmmm, låter allt lite konstigt.... Undrar om det är för att han mest tänker på konstiga thaiord.......


"When you stop chasing the wrong things, 
you give the right things a chance to catch you"

Chiao!!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida